marți, 24 aprilie 2012

RAPORT DE ACTIVITATE 2011


Institutul de Arheologie Iaşi
Academia Română – Filiala Iaşi
Lascăr Catrgi, 18, 700107, Iaşi


SINTEZA REZULTATELOR PROIECTULUI CNCSIS, RESURSE UMANE, PD_487 (Medicina romană în provincia Moesia Inferior)
(FAZA UNICĂ 2011)

I.                    Obiective stabilite şi îndeplinite
Proiectul Medicina romană în provincia Moesia Inferior  a beneficiat în cursul anului 2011 de o atenţie deosebită atât din partea cercetătorilor din domeniul istoriei şi arheologiei, dar, fapt îmbucurător, şi din partea unor specialişti din alte domenii sau a unor neiniţiaţi în cercetare. Tema în sine a stârnit, în cursul prezentărilor diverselor aspecte, numeroase discuţii şi comentarii, fapt care confirmă imensul interes. Obiectivele stabilite pentru această etapă unică ce corespunde anului 2011 au fost stabilite pentru a acoperi o arie cât mai largă de probleme care ţin de arta medicală şi de percepţia fenomenului în epocă, în perioda romană, într-o provincie complexă cum este cazul Moesiei Inferior. Astfel, sistematizarea izvoarelor istorice relativ la activitatea medicală din provincia Moesia Inferior, în special cele arheologice şi literare este obiectivul general pe care ni l-am stabilit pentru fiecare etapă de cercetare, fapt normal dacă avem în vedere că esenţa acestui demers este tocmai cunoaşterea şi interpretarea tuturor izvoarelor ce pot oferi informaţii utile despre medicina antică. În acest scop, am continuat identificarea, sistematizarea şi interpretarea monumentelor epigrafice care fac referire la medicii din regiune, la structurile medicale precum colegiile de medici, dar şi la divinităţile cu atribuţii curative, la templele acestora sau la autorităţile care se ocupau cu bunul mers al comunităţilor din punct de vedere al păstrării igienei şi a condiţiilor normale de trai. Corpora de inscripţii pentru regiunea vizată, precum ISM, IGB sau ILB au fost principalele surse, bineînţeles alături de CIL, dar şi noutăţile apărute în AE sau în studii de specialitate ne-au fost de un real folos. Este foarte adevărat că inscripţiile reprezintă sursa cea mai directă de informaţii pentru multe dintre aspectele de viaţă cotidiană, printre care şi practicarea artei medicale. De altfel, alături de izvoarele arheologice, de asemenea destul de generoase după ce am reuşit să le evidenţiem ca o sursă de cunoaştere pentru subiectul nostru, inscripţiile sunt baza de cercetare în articolele pe care le-am publicat în anul în curs.
Pe filiera arheologică am reuşit să identificăm o serie de aspecte leagte în special de utilitatea şi diversitatea instrumentarului medical sau/şi de cosmetică din Moesia Inferior. În această direcţie am şi realizat un studiu în care cercetările deja efectuate de specialiştii români şi bulgari au fost revalorizate sau reinterpretate unitar. Trebuie să menţionăm în această direcţie redescoperirea unor complexe arheologice cum ar fi mormintele unor medici de la Odessos, Marcianopolis, Dyonisopolis, Tomis, presupusul cabinet medical de la Marcianopolis, pe care am reuşit să îl vedem şi să prezentăm fotografii ale celor aproximativ 32 de piese remarcabile din instrumentarul medical descoperit, dar şi alte piese disparat raportate în diverse materiale. Aşa cum ne-am propus într-un obiectiv specific pentru anul în curs am reuşit realizarea unui catalog cu instrumentarul medical identificat in aşezările provinciei Moesia Inferior. Concluziile studiului predat şi acceptat spre publicare în revista Pontica sunt că trebuie făcută o distincţie, pe cât posibil, între piesele care fac obiectul unei intervenţii de natură medicală strictă (în mare măsură instrumentele chirurgicale, dar nici acestea în exclusivitate) şi instrumentele cu o largă arie de utilizare (instrumente care se utilizează şi în farmacie sau cosmetică, dar şi în alte meserii conexe sau nu medicinei. Această separare este foarte posibil să fie, însă, una inventată în perioada modernă, pentru că nu ştim în ce măsură se făcea clar distincţia între instrumentele folosite de medici, spiţeri sau de cei care le utilizau în scopuri igienice sau cosmetice, mai ales în comunităţile mici. Cel mai probabil, limitele erau foarte fragile. Tot de exploatarea izvorului arheologic ţine şi realizarea unei evidenţe a aşezărilor care dispuneau de facilităţi care asigurau comunităţii un anumit confort, dar, mai ales, condiţii de igienă minimă. Şi ne referim aici la complexele termale din aşezările urbane, la sistemele de aducţiune a apei, la sistemele de drenaj, cisternae, latrinae etc. Continuarea investigaţiilor arheologice de teren în situl Ibida, unde dispunem de unele dintre aceste facilităţi a constituit una dintre activităţile de evidenţiat în 2011.
În ceea ce priveşte lipsa unor izvoare literare consistente care să facă referire strict la regiunea noastră, această situaţie ne-a determinat să apelăm la tratatele şi scrierile generale despre medicină din antichitatea greco-romană, care, cu siguranţă, erau cunoscute şi aprofundate şi de către specialiştii practicanţi din această regiune. Ne referim aici la Celsus, cu renumitul său tratat De Medicina, dar şi Claudius Galen cu mai multe lucrări cuprinse în Corpus Galenicus. De asemenea, Crito (sec. I-II) cu Cosmetics şi Simple Medicines, Scribonius Largus (sec. I), cu 271 de prescripţii medicale reunite în Compositiones, Appolonius Glaucus (sec. II), cu On internal Diseases; Soranus din Efes (sec. II p. Chr.) cu un foarte elaborat tratat de ginecologie; Oribasius (sec. IV), cu două colecţii de excerpte din scrierile unor medici ce au activat anterior ; la aceştia se adaugă unii autori mai obscuri sau, mai degrabă, despre care există doar referiri indirecte. Este cazul celor doi Andromachus, tată şi fiul (sec. I-II), Athenais din Cilicia (sec. I), Servilius Damocrates (sec. I), Diomedes din Tarsus (sec. III-IV), Marcellus din Side (sec. II), Sextius Niger (sec. I), Thessalus din Tralles (sec. I). În plus, în secolele următoare, mulţi dintre medicii şi cercetătorii problemelor care ţin de viaţa medicală au preluat şi chiar au îmbunătăţit operele predecesorilor lor. Este cazul unui Marcellus Empiricus (sec. IV-V), Caelius Aurelianus (sec. V), care a făcut traduceri sau preluări din Soranus, Cassius Felix (sec. V), Adamantius (sec. V), Aetius Amidenis (sec. V-VI), Paulus Aegineta (sec. VII), care a compendiat lucrări anterioare. Totuşi, nu trebuie să omitem cele câteva informaţii directe despre teritoriul de la Dunărea de Jos, pe care le regăsim în operele unor autori antici. Sunt celebre referirile din Dioscoride (De Materia Medica), Pseudo-Apuleius  (Herbarius) şi, mai tîrziu, Iordanes (Getica), despre plantele folosite de geto-daci ca remedii pentru diverse boli; Seneca vorbeşte, de asemenea, de ierburile de la Dunăre care erau folosite la fabricarea otrăvurilor (Medeea, 717-724); Lucian din Samosata aminteşte de un anume medic, Toxaris, care s-ar fi tras din Scythia şi a mers la Atena unde a fost considerat ca urmaş al lui Asclepios; Ovidiu sugerează că nu a avut parte de îngrijire medicală cât a fost suferind: „Non domus apta satis, non hic cibus utilis aegro, nullus, Apolinea qui levet arte malum...”. Poetul exilat la Tomis acuză, de data asta nu fără temei, calitatea apei şi faptul că „aici se bea apă din mlaştina amestecată cu sarea mării” (Ex Ponto, II, 7, 63-74). Analizând această ultimă problemă şi din punct de vedere arheologic constatăm că poetul a avut dreptate, în sensul că, din secolul al II-lea, are loc o intensă activitate constructivă la Tomis în urma căreia se pun în funcţiune mai multe apeducte care aduceau apă de la zeci de km distanţă, în condiţiile în care apa din zonă era improprie pentru consum.
Desluşirea mecanismelor de percepţie a omului antic şi grija pentru sănătatea proprie şi a celor din jur, în strânsă relaţie cu percepţia bolilor, a morţii sau a puterii divine asupra individului şi a comunităţii din care făcea parte sunt obiective pe care le-am atins prin intermediul comunicărilor pe care le-am pregătit, dar şi a materialelor publicate sau în curs de publicare. Interpretarea surselor de care dispunem pentru provincia Moesia Inferior ne-a convins că interesul pentru igienă, ca element preventiv, dar şi pentru tratarea diverselor boli apărute erau factori percepuţi conştient de omul antic. O demonstrează grija pentru respectarea unor reguli de igienă în comunităţile mari, sarcină care cădea în grija edililor, dar şi constituirea unui sistem medical bine pus la punct, mai ales în oraşele greceşti, cu tradiţie în practicarea artei medicale.
În plus, am face referire aici la accentul pe care l-am pus pe studiul interdisciplinar în sensul în care am analizat în cercetările noastre, spre exemplu, rezultatele de natură antropologică şi paleopatologică obţinute pentru câteva dintre necropolele din zona dobrogeană a Moesiei. Ne referim aici la studiile din ultima perioadă pentru necropola de la Ibida, pentru unele morminte de la Callatis, dar şi din alte centre, unde s-au putut realiza anumite modele de cercetare. S-a stabilit o anumită patologie a membrilor comunităţii şi, din cercetările proprii am putut constata existenţa unui corp medical în aceste locaţii, de altfel, inerent în orice mare oraş din imperiu în perioada Principatului.
În acelaşi context, al interdisciplinarităţii, ceea ce reprezintă o noutate absolută pentru zona dunăreană sunt analizele chimice pe metal făcute pe diferite instrumente, care ne aduc detalii interesante despre metodele şi materialele folosite la fabricare, dar şi despre coroziunea acestor piese. Nouă instrumente au fost investigate utilizând tehnicile: SEM-EDX şi micro-FTIR. În analiza SEM - EDX s-a utilizat un microscop electronic de scanare (SEM) cuplat cu un detector cu raze X (EDX). Tehnica, alături de vizualizarea microfotogramei, permite redarea imaginii cu maparea (dispunerea) atomilor pe suprafaţa cercetată, iar în baza spectrului de raze X se determină compoziţia elementală în procente gravimetrice sau molare, a unei microstructuri sau a unei zone selectate. Aşadar, este o abordare cu totul nouă, care, pentru provincia noastră, dar chiar pentru întreaga regiune a Dunării de Jos, este cu totul nouă.
II.                  Activităţi desfăşurate
a.       Documentare în ţară şi străinătate
Documentarea în străinătate a fost esenţială în tentativa noastră de a aduce bibliografia străină în atenţia cercetării româneşti de specialitate, în contextul în care nu putem vorbi nici în România şi nici în Bulgaria de o bază de documentare teoretică. Astfel, stagiile de documentare, mai lungi sau mai scurte, în biblioteci celebre din Occident, precum cele ale Universităţii Viena, Institutului de Arheologie Clasică din Viena, a Institutului de Istorie veche din acelaşi oraş, dar şi în celebrele biblioteci din Roma, de la Istituto Archeologico Germanico, Accademia di Romania, American Academy of Rome ne-au oferit ocazia de a parcurge mare parte din imensa bibliografie care s-a scris pînă în acest moment despre arta medicală în lumea greco-romană.
Informaţii punctuale despre anumite piese mai degrabă, dar şi despre complexe arheologice care ar fi putut fi utile cercetării noastre, am obţinut şi prin deplasările de scurtă durată din Bulgaria, de la Sofia şi Varna, dar şi din ţară, în centre precum Tulcea, Constanţa, Alba Iulia. Pentru participări cu comunicări ştiinţifice ne-am deplasat la Sulina, la un simpozion internaţional, dar şi la Ploieşti şi Constanţa, la manifestări de acelaşi calibru.  
b.      Prelucrarea materialului arheologic
În anul în curs am continuat una dintre activităţile de referinţă din proiectul de faţă: identificarea şi prelucrarea materialului arheologic caracteristic, cum este instrumentarul medical şi obiectele anexe care erau folosite în procesul medical. În acest sens, pe lângă publicarea articolului despre câteva instrumente medicale descoperite pe teritoriul Moesiei Inferior apărut în Revista Medico-chirurgicală a mediclor naturalişti din Iaşi în 2010, s-a continuat prelucrarea unor instrumente preluate de la muzeele de la Tulcea şi Constanţa. Astfel, am reuşit definitivarea unui material ce este în curs de publicare în revista Pontica despre instrumentarul medical şi /sau de cosmetică, din regiune (bisturie, pensete, dilatatoare, cârlige, sonde de ureche, sonde spatulă, spatule, linguriţe, ace chirurgicale, dar şi obiecte anexe precum vase de sticlă sau bronz pentru medicamente, plăcuţe pentru prepararea unguentelor sau a prafurilor, alte piese din os, metal sau sticlă). Pentru aceasta am efectuat operaţiunile de desenare, fotografiere, descriere, identificare, stabilire analogii şi interpretare a acestora. Pentru teritoriul Bulgariei, pe lângă consultarea publicaţiilor de specialitate, am apelat la colegii bulgari care au publicat astfel de piese. De un real folos în acest sens a fost vizita de documentare la Varna unde colegii Al. Minchev şi V. Yotov au fost foarte receptivi şi ne-au pus la dispoziţie piesele dorite din siturile de la Odessos şi Dionysopolis.
III.                Rezultate obţinute
Fără a dori să facem o prezentare exhaustivă a rezultatelor obţinute în acest an intens de cercetare, suntem, totuşi, în măsură să descriem direcţiile de cercetare pe care ne-am înscris şi pe care le-am putut expune în cele trei materiale publicate sau acceptate spre publicare şi a celor cinci comunicări ştiinţifice, din care patru la manifestări cu caracter internaţional.
a.       Material publicat sau în curs de publicare
În primul rând, aşa cum stabileam ca obiectiv principal pentru anul în curs, am reuşit documentarea, redactarea şi publicarea în limba engleză a unui studiu cu titlul Being a Physician in Moesia Inferior în Dacia-Revue d'archéologie et d'histoire ancienne, NS, nr. LV, 2011, p. 141-156,  revistă cotată ERIH B, echivalent ISI pentru ştiinţele umaniste. Acest material este singular în arealul istoriografic românesc şi cuprinde cercetări care ne-au condus către nişte concluzii foarte interesante. Câteva dintre aceste opinii pe care le-am emis în urma conceperii studiului publicat în cea mai prestigioasă revistă de istorie veche şi arheologie din România ar fi următoarele:
1. Oraşele greceşti ne oferă cele mai numeroase dovezi despre activitatea medicilor  din regiune; un rol important l-au deţinut aceste centre încă din perioada elenistică, atunci cînd erau absorbante de specialişti, mai ales din centre microasiatice precum Niceea şi Nicomedia. Litoralul pontic, în special, beneficia de o tradiţie foarte bogată, mai ales din perioada elenistică. Şcolile formate în timp promovau mereu specialişti, iar schimbul de experienţă cu renumitele centre de medicină din Asia Mică conferea un ascendent notabil profesioniştilor din această parte a provinciei. Un aport deosebit la situaţia prezentată l-au avut autorităţile locale, care au susţinut permanent meseriile liberale, dar şi unii particulari care răsplăteau material pe membrii acestei categorii profesionale, văzuţi ca un bun al comunităţii.
2. Chiar şi în oraşele cu specfic grecesc, dar ridicate ad fundamentis în epocă romană (cum este cazul celor două fundaţii traianee, Marcianopolis şi Nicopolis ad Istrum) avem medici proveniţi din aceleaşi oraşe din Asia Mică.
3. În urma identificării practicanţilor acestei meserii din inscripţii, avem şapte posibili medici civili, dintre care doar trei provin din oraşele tipic romane: Aelius Macedo şi ipoteticul Aurelios de la Novae şi Rascanius Fortunatus, din Troemis. Restul sunt fie din cetăţile greceşti de pe litoral, Dionysopolis (unul), Tomis (unul), Odessus (unul), fie din Nicopolis ad Istrum (unul). Doar Rascanius Fortunatus este de origine italică. 
4. Numeroasele dovezi arheologice din cetăţile greceşti sunt în consonanţă cu informaţiile inscripţiilor. Mormintele de medici de la Tomis, Callatis, Dionysopolis, Odessus şi Marcianopolis, completează un tablou al acestei meserii într-o epocă de glorie pentru arta lui Hippocrate la Dunărea de Jos. Acestea arată, în bună măsură, şi gradul de complexitate la care se ajunsese în ceea ce priveşte tratarea anumitor boli, dar, de asemenea, şi răspândirea cu preponderenţă a centrelor de formare profesională. Instrumentarul medical identificat în aceste morminte reprezintă dovada exercitării profesiunii de medic de către alţi posibili 11 indivizi: Tomis (unul), Callatis (posibil unul), Dionysopolis (doi), Odessus (patru), Marcianopolis (cel puţin trei).
5. Prin urmare, în această provincie în care civilizaţia greacă a premers impunerii autorităţii romane, tradiţia medicală era deja puternică. Drept consecinţă, organizarea medicilor, pregătirea lor, formarea unor adevărate şcoli de medicină sunt realităţi evidente, care dau un ascendent serios civilizaţiei greceşti într-o provincie considerată latină cum este cazul Moesiei Inferior.
Un alt material publicat este Cine practica medicina între Dunăre şi Marea Neagră în Antichitatea romană?, in revista cu profil medical, Medica Academica, 19, 2011, p. 56-57. Este o revistă cu o foarte bună circulaţie, iar referirile noastre în acest material sunt mai generale şi au avut menirea de a familiariza pe specialiştii în domeniul medical cu aspecte de istoria medicinei dintr-un teritoriu antic ce face parte astăzi din România. De altfel, concluziile din acest articol au fost emise la o manifestare internaţională la Sulina, în luna mai 2011.
Rezultatele studierii instrumentarului medical din regiunea ţintă s-au concretizat prin definitivarea, prezentarea spre publicare şi acceptarea unui studiu intitutlat Instrumentarul medical şi/sau de cosmetică din Moesia Inferior, în revista indexată BDI şi cotată B+, Pontica. În acest amplu material, unde am reunit numeroase piese de pe teritoriul actual al României şi Bulgariei, am avut în vedere mai multe aspecte. În primul rând, am evocat menţiunile acestor instrumente în sursele antice, modalitatea de confecţionare, materialele utilizate, am făcut o categorisire generală a pieselor cu specific medical, după care ne-am concentrat atenţia asupra situaţiei din Moesia Inferior. Am reunit, în funcţie de posibilităţile bibliografice din regiune, instrumente inedite, dar şi publicate, din descoperiri fortuite, în urma unor cercetări sistematice, din morminte sau din contexte arheologice mai mult sau mai puţin clare. Concluziile la care am ajuns ar fi următoarele:
1.Trebuie făcută o distincţie, pe cât posibil, între piesele care fac obiectul unei intervenţii de natură medicală strictă (în mare măsură instrumentele chirurgicale, dar nici acestea în exclusivitate) şi instrumentele cu o largă arie de utilizare (instrumente care se utilizează şi în farmacie sau cosmetică, dar şi în alte meserii conexe sau nu medicinei.
2. Această separare este foarte posibil să fie, însă, una inventată în perioada modernă, pentru că nu ştim în ce măsură se făcea clar distincţia între instrumentele folosite de medici, spiţeri sau de cei care le utilizau în scopuri igienice sau cosmetice, mai ales în comunităţile mici. Cel mai probabil, limitele erau foarte fragile. Spre exemplu, o banală sondă spatulă putea fi folosită ca sondă, cauter, disector sau baghetă de farmacie.
3. Scopul în sine al producerii unor astfel de instrumente, cu aceste forme, a fost acela de a avea funcţii diverse şi, probabil, utilizabile pentru ramuri diverse ale medicinei şi nu numai.
Pe lângă studiul istorico-arheologic al pieselor am reuşit să facem şi o serie de analize chimice ale acestor instrumente, pentru a determina compoziţia metalelor din care erau confecţionate, operaţiune efectuată în premieră pentru regiunea Dunării de Jos.
De altfel, câteva dintre aceste piese vor fi în detaliu analizate într-un alt articol ce va apărea în Revista de Chimie, cotată ISI, în colaborare cu dr. Ion Sandu şi dr. Viorica Vasilache.
b.      Comunicări şi conferinţe
În 2011 am susţinu nu mai puţin de cinci conferinţe şi comunicări ştiinţifice în limba romînă şi engleză în faţa colegilor cercetători, dar şi a studenţilor la Istorie, dar şi la Medicină sau alte discipline. Am constatat un interes deosebit pentru un subiect inedit pentru cercetarea românească.
Astfel, în 14 ianuarie 2011, la invitaţia domnului prorector prof. dr. T. Mihăescu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, am susţinut conferinţa Izvoarele istorico-arheologice despre medicii din Antichitatea greco-romană, în cadrul Şedinţei de Medici şi Naturişti din Iaşi. Acsest material a avut menirea de a familiariza audienţa cu principalele instrumente folosite de istorici şi arheologi în ceea ce priveşte istoria medicinei antice.
Între 27-29 mai am participat la o foarte interesantă reuniune ştiinţifică internaţională, la Sulina, workshop-ul Good publication practices for the pharmaceutical industry, manifestare organizată de British Medical Journal  (the Romanian edition), cu participarea unor specialişti din Marea Britanie şi Olanda. Aici am susţinut comunicarea The Medical Profession between Danube and Black Sea in Antiquity.
În perioda  25-27 august 2011 am participat la Sesiunea internaţională de comunicări ştiinţifice Arheologia mileniului I, cu comunicarea Military physicians from Moesia Inferior (Ist-IIIrd c. A.D.). Am conturat în acest material categoriile de medici militari idnetificaţi în centre precum Troesmis, Novae, Tyras, Barboşi, cum este cazul unor medici alae, medici cohortes, medici legionis, medici duplicarii, dar şi alte numeroase aspecte legate de medicina şi arta medicală pusă în slujba unui instrument de bază al administraţiei romane cum era armata.
Comunicarea Instrumente medicale sau/şi de cosmetică din Moesia Inferior (în colab. cu V. Vasilache, C. Chiriac) a fost prezentată la Sesiunea Internaţională Pontica, Constanţa, 5-7 Octombrie 2011. În acest amplu material, concretizat în publicarea sa în revista Pontica, am încercat să găsim diferenţe şi asemănări între diverse categorii de materiale utilizabile atât în procesul medical, cât şi în cosmetică.  În premieră pentru Moesia Inferior au fost prezentate şi rezultatele analizelor chimice efectuate pe un eşantion de instrumente medicale din situri ale provinciei.
În sfârşit, între 11-12 noiembrie 2011 am susţinut comunicarea Izvoarele medicinei greco-romane în Moesia Inferior, în cadrul colocviului internaţional Moștenirea lui Alexandru cel Mare și a ellenismului în istoriografie, literatură și artă; conferință internațională in memoriam Vasile Lica (1953-2010), în care am particularizat categoriile de izvoare utilizabile în cercetarea artei medicale în provincia Moesia Inferior.
c.       Relaţii profesionale
Stagiile de documentare în ţară şi străinătate au avut şi menirea de a întări relaţiile profesionale cu colegi din alte centre ştiinţifice. Astfel, pentru obţinerea materialului arheologic am apelat la colegii bulgari Al. Minchev, V. Yotov, G. Kabakcieva, dar şi la colegii cercetători şi muzeografi de la ICEM Tulcea şi Muzeul de Istorie şi Arheologie din Constanţa, unde am găsit o dispoziţie pentru colaborare şi sprijin ştiinţific. De asemenea, din mediul de specialitate european am continuat colaborarea, am spune cu un real succes, cu colegii de la Viena, cercetători marcanţi de la Institutele de Arheologie şi Istorie din Viena precum prof. dr. Marion Meyer, şefa departamentului de Arheologie Clasică din cadrul Institutului de Arheologie, prof. dr. Thomas Corsten şi prof. dr. Fritz Mitthof, de la Institutul de Istorie Veche de pe lângă Universitatea din Viena.
d.      Interdisciplinaritate
Cercetarea noastră este indisolubil legată de cercetarea unor aspecte care vizează medicina în ansamblu, cu aspectele sale diverse. Colaborarea cu Universitatea de medicină şi Farmacie din Iaşi, mai ales cu prof. dr. T. Mihăescu, pro-rector al instituţiei ieşene, a fost probată mai sus, prin publicaţii şi conferinţele susţinute la Iaşi sau Sulina. În plus, interdisciplinaritatea proiectului constă şi în colaborarea activă cu Platforma de Arheofizică de pe lângă Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, pentru analiza fizico-chimică a pieselor care făceau parte din instrumentarul medical al medicilor din Moesia Inferior. Rezultatele analizelor efectuate de doamna dr. V. Vasilache de la Centrul susmenţionat sunt în curs de publicare în Revista de Chimie, revistă cotată ISI, iar o parte din aceste analize, cu o foarte detaliată descriere istorico-arheologică sunt sunt tipar în revista Pontica.
Putem afirma, în concluzie, că proiectul propus şi-a atins obiectivele stabilite pentru etapa în curs. Articolele şi comunicările ştiinţifice raportate reprezintă măsura valorii cercetărilor efectuate în 2011, iar interesul stîrnit în diverse medii ştiinţifice şi universitare sunt o mulţumire suplimentară pentru cercetătorul acestor probleme inedite pentru istoriografia românească.

                Director de proiect
Dr. Dănuţ Aparaschivei
09.12.2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu